Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania.
ilgustoitaliano

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
dania wegetariańskie z mozzarella   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć pionierski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – ściśle mówiąc należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.