Ażeby w pełni wydedukować sedno tradycyjnej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby doliczyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była sztampowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, niemniej jednak z w pewnych sytuacjach pojawiło się też i wino, przywożone w zasadzie z Śląska oraz Węgier.

restauracja w Krakowie

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niesłychanie pikantnych sosów lokalnych.

Restaurants near Main Market Square

   

Staropolska kuchnia – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową własnością kuchni polskiej jest dużo typów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Marynaty tuzinkowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można także znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.