Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują rzadsze dania obiadowe – risotto, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie są również mniej typowe dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz dania z różnych części Włoch. Dobra włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski nastrój.

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .

Dobre wina włoskie

Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Posiłek w stylu włoskim koniecznie powinien zawierać też aperitiff. Kieliszek alkoholu to we Włoszech reguła. La grande Mamma Kraków Najbardziej znane wina z Włoch to toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese i noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać nie mały wybór win.

Charakterystyczna włoska restauracja

Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto wybrać się do restauracji, która umie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film