Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, które proponuje kuchnia z Europy na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie potrawy

Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe włoskie dania

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. mięso sezonowane Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film